Tragiken

En kvinna från Ecuador, Catherine Cando ar dött på grund av hjärnödem orsakat av en fettsugning. Fettsugningen var något typ av pris för en vinst i en skönhetstävling. Detta är inte något ovanligt pris i Ecuador. Snarare tvärtom. Men det hör till saken att Catherine Cando inte ville göra några kirurgiska ingrepp. Hon ämnade inte använda sig av sitt pris eftersom hon inte ansåg att hon behövde det. Tro tusan det. Efter påtryckningar och olika olyckliga anledningar slutade det med att hon trots sitt initiala beslut hamnade just där. Hos den där kirurgen. Och sen gick hon inte därifrån. 

I en värld där främst kvinnor uppmärksammas för sitt utseende händer sådana här saker. Priset i en tävling grundat på utseende är att ytterligare "förbättra" det. Skönhetsoperationer är stort i Sydamerika och Brasilien och Colombia är tydligen världsledande i denna, enligt mig, något tvivelaktiga bransch. Och tvivelaktigt är det. Catherine Candos dödsfall är inte en isolerad händelse. Mindre duktiga kirurger utför ingrepp som övergår deras förmåga och kvinnor har dött till följd av detta. 

Ingen dör för att vara så vacker som möjligt. De här kvinnorna har inte dött på grund av fåfänga. De här kvinnorna har dött på grund av personer ur en yrkeskår som anser sig kunna ta ansvaret för andras liv när de i själva verket är långt ifrån kapabla till det otroliga ansvaret. 


Vardag | | Kommentera |
Upp