Matsvinnet

Det är ett problem att vi slänger så otroligt mycket mat. Ett så pass stort problem att en thairestaurang i Göteborg nu ska bötfälla folk som slänger mat när de äter buffé. 80kr för 30g ska det kosta. Det blir dyrt med råvaror för restaurangen och folk svälter på andra ställen i världen. Tydligen gör restauranger i Kina så. Inget konstigt med det. 

Det finns ju uppenbara problem med det här naturligtvis. 
1) Endast en myndighet får ålägga böter eller vite mot enskild i Sverige. Vad som gäller i Kina är helt irrelevant. 
2) Hur ska vägandet gå till? Ska gästerna lämna sin bricka till en ur personalen som väger resterna? Det känns inte speciellt effektivt och skulle nog få förödande konsekvenser för lunchförsäljning. 

Jag har förslag på lösningar:
1) Höj priserna och klimatkompensera för hela restaurangen. 
2) Höj priserna och skicka del av överskottet till hjälporganisationer. 
3) Kontakta lokala köttbönder och se om matresterna går att använda som grismat. 
4) Sluta servera buffé. 
Vardag | | En kommentar |
Upp