Matsvinnet

Det är ett problem att vi slänger så otroligt mycket mat. Ett så pass stort problem att en thairestaurang i Göteborg nu ska bötfälla folk som slänger mat när de äter buffé. 80kr för 30g ska det kosta. Det blir dyrt med råvaror för restaurangen och folk svälter på andra ställen i världen. Tydligen gör restauranger i Kina så. Inget konstigt med det. 

Det finns ju uppenbara problem med det här naturligtvis. 
1) Endast en myndighet får ålägga böter eller vite mot enskild i Sverige. Vad som gäller i Kina är helt irrelevant. 
2) Hur ska vägandet gå till? Ska gästerna lämna sin bricka till en ur personalen som väger resterna? Det känns inte speciellt effektivt och skulle nog få förödande konsekvenser för lunchförsäljning. 

Jag har förslag på lösningar:
1) Höj priserna och klimatkompensera för hela restaurangen. 
2) Höj priserna och skicka del av överskottet till hjälporganisationer. 
3) Kontakta lokala köttbönder och se om matresterna går att använda som grismat. 
4) Sluta servera buffé. 
Vardag | | En kommentar |

Så självklart?

Att jag är feminist är lika självklart för mig som att jag är en människa. Därför blir jag ofta förvånad när jag stöter på människor som inte är feminister. Som kallar feminister för manshatare. Horor. Idioter. Och som inte kan föörståååå varför kvinnor är feminister och om vi bara suger tillräckligt med kuk så blir vi minsann botade. Eller om det är ett straff är oklart. Bot eller sexuellt våld. Feminism vare sig kan eller SKA botas. Personer som däremot anser att det är en rättighet att deras kön skall sugas av av ovilliga kvinnor med jämna mellanrum borde däremot låsas in. 

Så ni kanske kan föreställa er min förvåning när jag läst kommentarer på Facebook bland annat gällande tjejen som ville bada toppless på badhuset. Jag väljer för enkelhetens skull att inte lägga någon värdering i hennes handlande (förutom att det var otroligt modigt). 

Tänk på en sak: alla kan eller har möjlighet att reproducera patriarkatet. Att objektifiera, skuldbelägga eller allmänt vara en rövhatt mot kvinnor är inte uteslutande en manlig rättighet. Läs exempelvis Frida Linds krönika på nyheter 24 (och läs kommentarerna om du antingen vill skratta eller gråta) om hur hemska vi kvinnor är. 

Men hur är det då egentligen? Om feminism är så självklart för mig. Då borde ju rasism fungera likadant? Att en rasist INTE KAN FÖRSTÅ andra som har andra åsikter? Den tanken är för mig otroligt skrämmande. För jag tycker att de har fel. 

Skillnaderna mellan de två olika -ismerna är ju många men främst: den ena (feminism) handlar om att värdera människor och den andra (rasism) handlar om att avhumanisera människor. 
Vardag | | Kommentera |
Upp